Gevelbekleding

Geef je gevel een nieuwe, duurzame uitstraling met onze gevelbekleding op maat. Onze vakmensen zorgen voor een perfecte afwerking, geheel naar jouw wens. Vraag nu een offerte aan en ontdek de vele voordelen van gevelrenovatie in Rotterdam!
Vind je lokale gevelrenovatie bedrijf en krijg een prijsindicatie!
Gratis & vrijblijvend
Gekwalificeerde partners
Bespaar tot wel 40%
Hou geld over
Bespaar tot 40% op uw project
Binnen 1 dag
Binnen 1 dag tot 3 offertes vergelijken
Lokale bedrijven
Uw klus door lokale topbedrijven

Gevelbekleding

Met nieuwe gevelbekleding ziet je huis er weer fris en representatief uit. Of je nu kiest voor stijlvolle mahoniehouten gevelbekleding of voor kunststof vanwege het onderhoudsgemak, de buitenkant van je woning wordt door deze metamorfose een echte blikvanger!
Laat je je gevel opnieuw bekleden, dan blijft de buitenzijde weerbaar tegen vuil, vocht en groene aanslag. Ga je je gevel renoveren, dan is het verstandig om ook gelijk isolatie te overwegen. Met isolerende panelen of isolatiemateriaal onder de bekleding beperk je het energieverlies via de buitenkant van je huis, wat leidt tot een forse besparing op je energieverbruik.

Bij gevelrenovatie Rotterdam matchen we je met de beste gevelspecialist in jouw regio. Welke deel van Rotterdam je ook woont, we koppelen je aan erkende vakmensen die jou vakkundig helpen bij je gevelrenovatie.

Maar wat houdt gevelbekleding precies in, welke keuzes heb je qua materialen voor de nieuwe bekleding, en wat zijn de gemiddelde kosten? Ontdek het op deze pagina!

Vind je lokale gevelrenovatie bedrijf en krijg een prijsindicatie!

Wat is gevelbekleding?

Gevelbekleding vormt de buitenste afwerklaag van je gevel. Dit materiaal aan de buitenzijde van je huis heeft meerdere belangrijke functies: het bepaalt de aanblik van je woning, het isoleert en beschermt de binnenmuren tegen vochtproblemen. Het is dus van belang dat deze buitenste laag in goede conditie blijft om je huis goed te blijven beschermen. Soms kun je de gevel opfrissen door deze grondig te laten reinigen of enkele reparaties uit te voeren. Maar als gevelreiniging niet voldoende is en de oude gevelbekleding scheurt, onherstelbaar beschadigd is, of als er sprake is van grote schimmelplekken of houtrot, is het beter om de gevel in zijn geheel opnieuw te bekleden.
Dit betekent dat er een nieuwe beschermende laag wordt aangebracht.

Je kunt zelf kiezen met welk materiaal je de gevel wilt bekleden. Dit kan zowel met sierpleisters of kalkverf als met het materialen die stevig worden bevestigd aan je gevel. Zoals hout, composiet of kunststof.

gevelbekleding

Wat kost gevelbekleding per m² in 2024?

De gemiddelde kosten om je gevel opnieuw te laten bekleden liggen tussen de €25 en €200 per vierkante meter.

Deze kosten lopen nogal uiteen. Prijsbepalende factoren zijn vooral het gekozen materiaal voor de gevelbekleding, en het oppervlak van de buitenmuren.

Verderop deze pagina vind je een overzicht van de prijzen per materiaal gevelbekleding.

Materiaalopties gevelbekleding

Je hebt verschillende mogelijkheden als je je gevel wilt vernieuwen met nieuwe bekleding. Denk hierbij aan (geïsoleerde) gevelpanelen, maar ook gevelpanelen van verschillende materialen zoals kunststof, metaal of hout, of een dunnere laag zoals gevelbepleistering, een nieuwe coating, of een (kalk)verflaag. Hieronder leggen we de meest populaire opties voor gevelbekleding kort toe.

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding oogt klassiek en natuurlijk. Deze optie geeft je huis een warme, authentieke uitstraling. Hout staat ook bekend als een goede isolator, wat natuurlijk een gunstig pluspunt is voor de buitenkant van je woning. Er zijn verschillende soorten hout die als gevelbekleding kunnen worden toegepast, zoals meranti, vuren of douglashout. Trespa is ook een populaire keuze: een mix van houtvezels die zijn geperst met een toplaag van weersbestendige kunststof.

Hout heeft onderhoud technisch wat meer aandacht nodig. Een houten gevel is gevoelig voor vocht- en temperatuurschommelingen. Bij slecht onderhoud kan het gaan krimpen, rotten of kromtrekken. Je moet de houten bekleding daarom regelmatig opnieuw laten schilderen.

Composiet gevelbekleding

Dit materiaal heeft veel weg van echt hout, maar het is een mix van kunststof met hout- of bamboevezels. Een groot pluspunt is dat het sterker en onderhoudsarmer is dan echt hout. Terwijl het toch de mooie, authentieke uitstraling behoudt. Het kost meer dan kunststof maar minder dan hardhouten gevelbekleding. Dit maakt het een goede middenweg voor wie de uitstraling van echt hout wenst maar toch wil besparen.

Gevelbekleding metaal

Onder gevelbekleding van metaal vallen meerdere metaalsoorten zoals zinken gevelbekleding, inox (roestvast staal) en aluminium. Deze materialen roesten niet, zijn duurzaam, sterk en vuilafstotend. Ook is metaal volledig onderhoudsarm.

In vergelijking met kunststof of hout is metaal echter niet de niet de goedkoopste optie. Ook isoleert het van zichzelf minder goed dan bijvoorbeeld kunststof. Wel kun je gevelbekleding van metaal isoleren met zogeheten sandwichpanelen, waarbij er tussen de metalen binnen- en buitenkant een isolatielaag aanwezig is. Aangezien metaal duurzaam is en dus lang meegaat, vinden huiseigenaren het de kostbaardere investering vaak toch waard.

Vliesgevel

Een vliesgevel, ook wel bekend als een glasgevel of gordijngevel, is een lichtgewicht constructie gemaakt van materialen zoals aluminium en glas. Hierdoor komt er veel natuurlijk licht binnen, wat de productiviteit bevordert en een open, lichte sfeer in het interieur creëert. Vliesgevels zijn niet dragend en laten geen water of wind door. Je ziet vliesgevels voornamelijk in kantoorpanden veel als gevelbekleding.  

Crepi

Crepi en cementpleister zien we veel als gevelbekleding. Crepi bestaat uit een mengsel van cement, zand en water, en is populair vanwege de duurzame bescherming die het biedt tegen weersinvloeden en slijtage. Cementpleister is vergelijkbaar. Deze pleister is nog stabieler en sterker en kan ook oneffenheden in de muur verbergen. Beide materialen dragen bij aan de isolatie van je woning, wat kan leiden tot lagere energiekosten.

Steenstrips

Deze strips zijn gezaagd uit echte bakstenen en zijn een stuk dunner dan volle gevelstenen. Ze worden gelijmd tegen de muur of het isolatiemateriaal en vervolgens opgevoegd. De steenstrips zijn dun, maar toch sterk en relatief eenvoudig aan te brengen. Met steenstrips geef je je gevel een compleet nieuwe uitstraling. Zonder het metselwerk te hoeven vernieuwen lijkt het alsof er nieuwe bakstenen zijn geplaatst. Ook zijn deze strips ruimtebesparend vanwege hun geringe dikte, waardoor je de vrijgekomen ruimte goed kunt gebruiken voor isolatiemateriaal.

Vind je lokale gevelrenovatie bedrijf en krijg een prijsindicatie!

Gevel bepleisteren

Naast het aanbrengen van een materiaal als gevelbekleding, kun je je gevel ook bepleisteren. Er wordt een laag aangebracht met kunstharspleister of minerale sierpleister.

Minerale sierpleister is waterdicht en bestand tegen krassen en scheurtjes, waardoor het een sterke pleistersoort is. Deze wordt vaak dik aangebracht voor buitentoepassingen. Het is dampopen en droogt snel nadat het heeft geregend, waardoor vocht en water niet in de muur doordringen. Dit is een milieuvriendelijke gevelbekleding.

Kunstharspleister wordt vaak gebruikt bij nieuwbouwgevels. Deze pleister wordt dun aangebracht, maar beschermt effectief. Natuurlijke pleister staat bekend om het vermogen om scheuren op te vangen en blijft krasvrij, omdat het van zichzelf elastisch is. Dit is een decoratieve en beschermende pleisterlaag die in vele kleuren over het metselwerk kan worden aangebracht, waardoor de gevel minder snel poreus wordt.

Gevel kaleien 

Bij een gevel kaleien wordt de kalkverf in meerdere lagen aangebracht. Deze speciale verf voor buitentoepassingen beschermt de gevel uitstekend tegen vocht en regen, en dekt ook scheurtjes en oneffenheden. Het is echter gevoelig voor aanslag van vuil en moet na vijf tot tien jaar opnieuw van een gelijke kalklaag worden voorzien.

Een andere optie is schilderen met dampopen verf. Dit droogt snel en laat het vocht dat eventueel in de muren komt, makkelijker weer naar buiten ontsnappen. Zo voorkom je dat vocht zich in de muur opslaat

gevelbekleding

Duurzame gevelbekleding 

Er zijn diverse manieren om je gevel op een duurzame manier te bekleden. Misschien heb je wel eens gehoord van een groendak, waarbij natuurlijke materialen op het dak worden geplaatst. Dit principe kan ook op de gevel worden toegepast! Door de gevel te bedekken met natuurlijke materialen zoals bloemen, mos en planten, profiteer je van uitstekende isolatie, en creëer je een aantrekkelijke plek voor vlinders en vogels. Zo verbeter je de biodiversiteit in de omgeving.

Daarnaast zijn er duurzame houtsoorten zoals western red cedar en Accoya die veel als duurzame gevelbekleding worden toegepast. Deze houtsoorten komen van bomen die afkomstig zijn uit duurzaam beheerde FSC®-gecertificeerde bosgebieden.

Een andere interessante milieuvriendelijke optie is spuitkurk. Deze beschermende laag is gemaakt van uitsluitend natuurlijke materialen, waaronder natuurlijke kurkkorrels, vegetale oliën, natuurlijke pigmenten en diverse acrylaatharsen op waterbasis.

De coating van kurkkorrels is 100% biologisch afbreekbaar en oogt warm en natuurlijk. Een belangrijk voordeel van dit materiaal is dat het ook akoestisch en thermisch goed isoleert.

Vind je lokale gevelrenovatie bedrijf en krijg een prijsindicatie!

Gevelbekleding kosten 2024 

De kosten voor nieuwe gevelbekleding zijn grotendeels afhankelijk van de materiaalkosten. Een groengevel behoort tot de duurdere opties, maar hiermee investeer je wel in duurzaamheid. Aan de andere kant zijn kaleien, schilderwerk of crepi betaalbare opties.

 

Hieronder vind je een overzicht van de prijzen per m² per soort gevelbekleding. Deze prijzen zijn exclusief btw en isolatie, inclusief plaatsing:

Kosten Nokverhoging
Soort gevelbekleding Prijs per m² (excl btw, incl plaatsing)
Schilderwerk € 25 - 45
Steenstrips € 155 - 205
Leien € 80 - 155
Kaleien € 30 - 45
Spuitkurk € 65 - 85
Crepi € 45 - 85
Metaal € 85 - 185
Composiet € 100 - 185
Hout € 105 - 185
Kunststof € 80 - 130
Groengevel € 500 - 1200
gevelbekleding

Gevel vernieuwen? Overweeg ook gelijk de buitenmuur te isoleren!

Sommige materialen voor gevelbekleding, zoals hout, kunststof of speciale isolerende platen, bieden al enige isolatie. Het is echter verstandig om extra isolatie te overwegen. Ondanks dat je gevelbekleding enige warmte-isolatie biedt, helpt aanvullende isolatie om koude lucht buiten te houden. Dit betekent dat er warmteverlies plaatsvindt via de buitenmuur. Je energiekosten kunnen zo flink worden verlaagd.

Door extra isolatie toe te voegen, haal je het maximale uit je gevelrenovatie!

De drie beste opties voor het isoleren van je gevel:

Isolatie aan de binnenkant van de gevel
Hierbij wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de buitenmuur geplaatst. Dit is handig als spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Je verliest wel wat binnenruimte, maar het voorkomt dat warmte via de muur ontsnapt.

Spouwmuurisolatie
Het isolatiemateriaal wordt in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur aangebracht. Zo blijft de binnenruimte intact en hoef je de gevel niet te veranderen. Een efficiënte manier om warmte binnen te houden.

Buitengevelisolatie
Als er geen spouwmuur is, kun je isolatiemateriaal tegen de buitengevel plaatsen. Daarna komt er nieuwe gevelbekleding overheen. Dit zorgt voor goede isolatie en een nieuwe uitstraling.

Geschikte isolatiematerialen voor gevels zijn: glaswol of rotswol, isolatiepanelen, PIR of PUR isolatie of inblaasisolatie in een dunne spouwmuur.

Waarom kiezen voor nieuwe gevelbekleding?

Nieuwe gevelbekleding is niet zomaar een opknapbeurt; het is een slimme investering met diverse voordelen:

  • Vernieuwde uitstraling: een vernieuwde gevel geeft je huis direct een moderne en verzorgde look, alsof het net gebouwd is.
  • Duurzaam energieverbruik: met een goed geïsoleerde gevel verlaag je je energiekosten
  • Vochtproblemen worden verleden tijd: door de verbeterde isolatie en afwerking heb je minder kans op vochtproblemen.
  • Verbeterde bescherming: met nieuwe gevelbekleding is je huis beter bestand tegen regen, wind, en kou.
  • Verkoopwaarde van je woning stijgt: een goed onderhouden gevel kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen. Wat vooral gunstig is bij verkoop.
TIP: Overweeg bij het kiezen van gevelbekleding niet alleen hoe mooi de bekleding is, maar ook de praktische aspecten. Factoren zoals isolatie, onderhoud en levensduur zijn van groot belang. Een goed geïsoleerde gevel zorgt voor lagere energiekosten en een hoger wooncomfort. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een materiaal dat past bij jouw budget en de specifieke omstandigheden van je woning.

Dit is hoe het werkt

1
Vul de benodigde gegevens in
Vul uw gegevens in, zodat we de beste match voor u kunnen maken. U ontvangt binnen 24 uur maximaal 3 offertes voor de beste prijs.
2
Ontvang de offertes
U ontvangt verschillende offertes van onze partners. Vergelijk en bel met de partners voor de beste prijs.
3
Eén van onze partners gaat aan de slag bij u!
Na de vergelijking kiest u de beste partner. De partner gaat bij u aan de slag en verzorgt het gehele project.
Vind je lokale gevelrenovatie bedrijf en krijg een prijsindicatie!

Informatie gecontroleerd door gevel expert Ben Dekker

Ben Dekker heeft gedurende twintig jaar een succesvol bedrijf gerund. Hij heeft zich in die tijd gespecialiseerd in het verbouwingen, waaronder dakkapellen. Zijn bedrijf heeft projecten uitgevoerd door heel Nederland, variërend van kleinschalige renovaties tot grootschalige dakrenovaties.

Door de jaren heen heeft Ben Dekker zijn zijn kennis en kunde steeds verbeterd om te voldoen aan de veranderende regelgeving en veiligheidsnormen binnen de sector. Er werden steeds strengere eisen gesteld aan veiligheid en milieu. Dekker heeft zich altijd flexibel opgesteld om deze veranderingen te integreren in zijn werkmethoden, waardoor zijn bedrijf altijd aan de hoogste standaarden heeft voldaan.

Ben Dekker’s expertise heeft hem een prominente positie opgeleverd in de Nederlandse bouwsector. Met zijn kennis, netwerk en ervaring helpt hij nu particulieren bij het vinden van de juiste partij.

Laatst geupdated: October 25, 2024
Lees meer over Ben Dekker

Veelgestelde vragen

Houten gevelbekleding heeft een aantal unieke voordelen. Ten eerste geeft het je woning een warme, natuurlijke uitstraling die goed past bij zowel moderne als klassieke architectuur. Daarnaast zorgt hout voor een uitstekende isolatie, waardoor je energiekosten kunnen dalen. Hout is ook een duurzaam materiaal dat hernieuwbaar is en CO2 opslaat. Bovendien is hout ademend, waardoor vocht goed kan worden afgevoerd en de kans op schimmelvorming verminderd.

Dit hangt af van de locatie en de afmetingen van de dakkapel. Aan de achterkant van de woning is vaak geen vergunning nodig, terwijl aan de voor- of zijkant meestal wel een vergunning vereist is. Informeer bij uw gemeente voor specifieke regels.

Met goed onderhoud kan houten of composiet gevelbekleding tientallen jaren meegaan. Factoren als klimaat en kwaliteit van het materiaal spelen hierbij een rol

Ook zink vraagt om af en toe een inspectie. Denk aan het verwijderen van aanslag of het controleren op beschadigingen.

De kosten variëren sterk per materiaal en project. Houten gevelbekleding is bijvoorbeeld vaak iets goedkoper dan composiet.

 

Een vliesgevel is een dunne, flexibele laag die vaak wordt gebruikt bij renovatieprojecten. Het is makkelijker aan te brengen dan traditionele gevelbekleding.

 

Zink is een uitstekende keuze voor een duurzame gevel. Het gaat lang mee, is recyclebaar en heeft een mooie, natuurlijke patina.

 

Composiet is onderhoudsvriendelijk, sterk en verkrijgbaar in veel kleuren. Het is een goede keuze voor wie een moderne uitstraling wil.

 

Het plaatsen van gevelbekleding, vooral hout, vereist vakmanschap. Schakel daarom een professionele aannemer in.

Kijk naar de stijl van je woning, je budget en het klimaat. Vraag ook advies aan een specialist.

 
 
Inhoudsopgave